Duitsland staat stil bij Auschwitz en Tweede Wereldoorlog

0

Afgelopen dinsdag werd er uitgebreid stilgestaan bij het einde van de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding van het nazi-vernietigingskamp Auschwitz. Nu 70 jaar na dato werd er net als in Nederland wereldwijd stilgestaan bij de gruwelijkheden die de oorlog en Auschwitz met zich meebrachten.

Aandacht Tweede Wereldoorlog en Auschwitz op de Duitse tv
Ook in Duitsland was er op tv en internet volop aandacht voor de impact die het op het land gehad heeft.

“Dit deel van onze geschiedenis is zo uniek dat het nooit maar dan ook nooit vergeten kan en mag worden.”

Één van de opvallendste momenten was Anja Reschke die op Tagesschau.de haar mening gaf over de Duitsers die niks meer te maken willen hebben met de oorlog en Auschwitz. Ze is helemaal klaar met Duitsers die zeggen: “Auschwitz, holocaust ik kan het niet meer horen, het moet maar eens afgelopen zijn.”

“Auschwitz, Holocaust ik kan het niet meer horen, het moet maar eens afgelopen zijn.”

Daarnaast legt ze een link tussen de geschiedenis van Duitsland in de oorlog en de huidige anti-islambeweging Pegida.

Bericht door ARD.

Samenvattend wat Anja Reschke zegt
“Auschwitz, Holocaust ik kan het niet meer horen, het moet maar eens afgelopen zijn.” Deze zin hoor je Duitsers vooral vaak zeggen wanneer de herdenking weer in zicht komt. De meerderheid van de Duitsers willen de geschiedenis met de Joden achter zich laten blijkt uit een onderzoek van Bertelsmann.

Ik heb gisteren de documentaire gezien van de cameramannen van de geallieerde troepen die vastlegden hoe de gevangen uit de concentratiekampen vrijkwamen. Ze konden de geur van de crematies nog ruiken. Beelden van skeletten met een beetje huid erover, open monden, verdraaide en gebroken ledematen. Op dit moment zijn de cameramannen ouder dan 90 jaar oud en op het moment dat ze hun verhaal vertellen kunnen ze niks anders dan huilen.

Ondanks dat er nog maar een paar overlevenden zijn, zijn ze nog wel daar. En toch hoor je nog zo vaak: “Het moet maar eens afgelopen zijn.” Uitgerekend wij? Liever herinneren wij ons mensen als Otto von Bismarck. Waarom zouden wij uitgerekend de Jodenhaat achter ons laten. Dit deel van onze geschiedenis is zo uniek dat het nooit maar dan ook nooit vergeten kan en mag worden.

Ik ben van de derde generatie, ik was er niet bij. Ondanks dat schaamde ik mij toen ik de beelden zag. Omdat het bij mijn identiteit als Duitser hoort, of ik nou wil of niet. Na deze documentaire kon ik niet slapen, toen ben ik opgestaan. En wat zag ik toen, Pegida demonstranten in Dresden die zich druk maakten over de vele buitenlanders in Duitsland. Heel eerlijk, toen voelde ik me pas echt slecht.

Sociale Media

Plaats een reactie

Please enter your name here
Please enter your comment!